01.10.2012.

Simpsonov paradoks

Some rights reserved, Polina Sergeeva http://www.flickr.com/photos/polinasergeeva

Možda ste čuli kako bebe čija je porođajna težina ispod neke određene granice imaju smanjenu vjerojatnost preživljavanja u odnosu na djecu prosječne težine. Samo po sebi to nije iznenađujuće, dok ne čujete ovu statistiku: vjerojatnost preživljavanja te djece je veća ako je njihova majka pušila u trudnoći.

Da, istina je. Za bebe male porođajne težine je bolje da su im majke bile pušačice koje se nisu mogle suzdržati u trudnoći. Ali to ne znači da treba pušiti u trudnoći — pušenje šteti razvoju djeteta u maternici.

Zvuči nelogično: ako je pušenje majki loše za njihove bebe, zašto ta činjenica ne pogoršava šanse sitnim bebama, nego ih povećava? Hm... Dok razmišljate o tome, pogledajte još jedan slučaj iz medicinske prakse.

Kamen u bubregu

Evo primjera stvarne studije koja uspoređuje uspjeh dvije vrste operacija nad bubrežnim kamencem: otvorene i tzv. PCNL (perkutane nefrolitotripsije). Otvorene operacije prave veliki rez na koži, dok PCNL pravi samo mali rez i uvlači kirurške instrumente kroz taj procjep.

U tablici vidite rezultate 350 otvorenih operacija i još 350 PCNL operacija, podijeljene prema veličini bubrežnog kamenca. Udio uspješnih operacija je označen zelenom bojom, a operacije koje su ocijenjene neuspješnima su označene crveno. Kod operacija manjih kamenja otvorene operacije imaju veći udio uspješnosti nego PCNL (zeleni odsječak je veći). Kod većeg kamenja je ista priča: otvorena operacija se pokazala uspješnijom od PCNL. Dakle, bez obzira da li je kamen mali ili veliki, otvorena operacija ima veću uspješnost od PCNL-a. Slučaj zaključen.

otvorena operacijaPCNL
Manji kamenac 81/87 > 234/270
Veći kamenac 192/263 > 55/80
Ukupno 273/350 < 289/350

Ali, pričekajte još malo. Kolika je ukupna uspješnost kad zbrojimo sve operacije iste vrste, bez obzira na veličinu kamena?

blog comments powered by Disqus