24.09.2012.

Tužni slučaj Sally Clark

Some rights reserved, janineomg http://www.flickr.com/photos/geishabot/

Sally i Steve Clark izgledali su kao tipičan bračni par koji pokušava osnovati obitelj u engleskom predgrađu. Njihovo prvo dijete, Christopher, imalo je samo dva mjeseca kad je pronađeno mrtvo u svojoj kolijevci. Mrtvozornik je smrt proglasio prirodnom, a Sally je ubrzo ponovno zatrudnjela. Nakon što je i mali Harry (star tek osam tjedana) pronađen mrtav, Sally su uhitili i optužili za ubojstvo oba sina.

Dokazi tužiteljstva su bili relativno klimavi. Rekli su kako su oba djeteta inače bila zdrava, i u oba slučaja majka je bila ta koja ih je pronašla mrtve. Kod oba dječaka pronađeni su znakovi ozljeda; no, obrana je tvrdila da su obje smrti imale prirodni uzrok, da su ozljede nastale prilikom pokušaja oživljavanja, i da se obje smrti mogu svrstati pod sindrom iznenadne dječje smrti, poznat pod engleskom kraticom SIDS.

SIDS je dijagnoza kod koje se dolazi tek nakon isključivanja svih poznatih uzroka smrti. Primjenjuje se samo kod smrti djeteta u prvoj godini života koje su iznenadne i neočekivane, i koje ostaju nerazjašnjene nakon mrtvozorničke istrage koja uključuje autopsiju, pregled prostorija u kojoj je dijete živjelo i umrlo, te pregleda povijesti bolesti djeteta i njegove obitelji. SIDS se javlja relativno rijetko, ali je svejedno jedan od najčešćih uzroka smrti kod djece od drugog do dvanaestog mjeseca života.

Tužiteljstvo je dopuštalo da su dokazi za svako pojedinačno ubojstvo možda nedovoljni, no činjenica da su oba djeteta umrla na sličan način ukazuje na kriminalnu namjeru. Najkontroverzniji dio suđenja je bilo svjedočenje Sir Roya Meadowa, profesora pedijatrije na Sveučilištu u Leedsu koji je trebao pojasniti kolika je vjerojatnost da je doista došlo do dva slučaja SIDS-a u istoj obitelji.

Statistički dokazi

Ovaj članak je dio serije članaka o varljivoj statistici. Pročitajte još:

Profesor Meadow je na sud donio izvješće multidisciplinarnog istraživačkog tima nazvano "Istraživanje o iznenadnoj smrti kod djece", za koje je tada pisao predgovor. Prema izvješću, ukupna učestalost SIDS-a u Britaniji je bila oko 1 u 1300 rođenja. Profesor je objasnio kako neki čimbenici rizika za SIDS u obitelji (konkretno: visoka starost majke, da li se u kućanstvu puši i nezaposlenost članova kućanstva) nisu bili prisutni u obitelji Clark. Ako se te tri činjenice uzmu u obzir, učestalost jednog slučaja SIDS-a u takvoj obitelji postaje 1 u 8543. Tužitelj ga je pitao da li se onda na temelju izvješća može izračunati rizik da dvoje djece umre od SIDS-a u istoj obitelji. Njegov je odgovor bio:

Da, morate pomnožiti 1/8543 s 1/8543, što daje otprilike vjerojatnost od 1 u 73 milijuna... U Engleskoj, Walesu i Škotskoj rađa se oko 700.000 djece godišnje, tako da bi se takav slučaj mogao očekivati tek jednom u sto godina.

Na temelju tog i drugih vještačenja, porota je Sally Clark proglasila krivom za dvostruko ubojstvo i ona je osuđena na doživotnu kaznu zatvora. No, u isto vrijeme pojavile su se sumnje u ispravnost zaključaka prof. Meadowa i tužiteljstva.

Što vi mislite? Označite korak ili korake u zaključivanju za koje mislite da ne slijede iz činjenica koje sam dosad iznio:

  • Vjerojatnost jedne smrti od SIDS-a u obitelji Clark je oko 1:8500.
  • Vjerojatnost dvaju smrti od SIDS-a u obitelji Clark je oko 1:73 milijuna.
  • Vjerojatnost da su ta djeca stvarno umrla od SIDS-a je oko 1:73 milijuna.

Sljedeći članak: Simpsonov paradoks

blog comments powered by Disqus