10.09.2012.

Povratak srednjim vrijednostima

Nobelovac Daniel Kahnemann u svojoj knjizi Thinking, Fast and Slow piše kako je doživio "eureka-trenutak" dok je držao predavanje instruktorima leta u Izraelskoj vojsci. Učio ih je kako nagrađivanje za uspješno savladavanje vještine funkcionira bolje od kažnjavanja greški, ali jedan od viših instruktora mu se suprotstavio:

Naša iskustva su sasvim drugačija. Puno puta kad pohvalim pilote nakon dobrog manevra, sljedeći puta će ga gore izvesti. S druge strane, kad se na njih izderem nakon loše izvedbe, oni su u pravilu bolji sljedeći put. Zato nam nemojte prodavati priče kako su pohvale bolje od kazne, kad je istina očito suprotna.

Tko je u pravu? Psiholog, sa svojim studijama provođenim u laboratoriju, ili instruktor s bogatim iskustvom iz prakse? Kako su uopće uspjeli doći do potpuno suprotnih zaključaka? Možda će nam biti jasnije nakon drugog primjera.

Treniranje kocke

Zamislite se kako pokušavate dobiti što veće brojeve pri bacanju kocke. Kad vam padne jedinica iz očaja kocku tresnete o stol, kako bi ste okrenuli sreću i sljedeće bacanje bi dalo veći broj. Vaš suparnik ima suprotnu strategiju: on svoju kocku ljubi kad je dobio šesticu, u nadi da će je tako "nagraditi" i ponovo dobiti maksimalni broj bodova. Obojica bacate svoju kocku i bilježite koliko ste koji put dobili. Evo grafičkog prikaza nakon 100 takvih bacanja.

Sljedeći članak: Korelacija i uzročnost

blog comments powered by Disqus