29.12.2014.

Varljiva statistika na televiziji

U suradnji s HRT-ovim programom Treći element napravili smo četiri pričice o varljivoj statistici. Njihovu odličnu emisiju o statistici pogledajte na stranicama HRT-a, a ovdje pogledajte dorađene (i interaktivne!) video priloge koji su poslužili kao uvod u tu emisiju.

Svaka od ovih priča se spominje u našim interaktivnim člancima koji su linkani u nastavku, a pogledajte i druge članke u seriji o varljivoj statistici. Ako slučajno imate problema s prikazom videa na ovoj stranici možete ih pogledati na YouTube playlisti.

Pomažu li prsluci za spašavanje?

Više o Simpsonovom paradoksu pročitajte u istoimenom članku. Znate li da je za bebe male porođajne težine bolje da su im majke pušile cigarete u trudnoći? Nema smisla, ha?

Taksi u noći

Ovaj video priča o bejzijanskom zaključivanju u statistici. Ponekad pozitivan medicinski test na nešto jako strašno i nije tako strašan — pročitajte u članku Kako interpretirati rezultate testa.

Gdje ojačati oklop aviona?

Ovim problemom počinje članak Učite od neuspješnih. Kako baciti normalan novčić da dobijemo deset glava za redom? Hoćemo li otkriti tajnu uspjeha čitajući biografiju Stevea Jobsa? Sve to, i više, saznajte u tom članku.

Noćno svjetlo i kratkovidnost

Da li agresivni igrači postižu više poena? Da li sladoled uzrokuje utapljanja? O korelaciji i uzročno-posljedičnoj vezi pročitajte u ovom članku.

blog comments powered by Disqus