30.03.2012.

Šest lakih pitanja

Ako su vam bila zanimljiva pitanja s Eurobarometra, evo još par, ovaj put iz vlastitog pera... ovaj, tipkovnice. Pitanja zahtjevaju samo elementarno znanje iz prirodnih znanosti. Na koliko bi vi znali točno odgovoriti, ali bez traženja pomoći?

Na svako pitanje je ponuđeno pet odgovora, od kojih je samo jedan točan. Idemo redom:

Ako astronaut na Mjesecu ispusti olovku, što će se s njom dogoditi?

Mjesec ima manju masu od Zemlje, pa je i gravitacijska sila koja vuče olovku prema mjesečevom tlu slabija. Stoga olovka pada slično kao što bi pala i na Zemlji, samo sporije.

Gdje se u našem tijelu nalazi kompletan set naših gena?

U jezgri svake naše stanice se nalazi 46 kromosoma s potpunom kopijom našeg genoma — svim našim genima. Izuzetak su spolne stanice, koje sadrže samo polovicu kromosoma.

Kad stojimo bosonogi na kuhinjskim pločicama, osjećamo da su hladnije od tepiha. Zašto?

Pločice dobro provode toplinu; tepih je dobar toplinski izolator. Zbog toga nam se stopala lako ohlade na pločicama. (Inače, trenje može ugrijati stopala, ali ne i kad samo stojimo.)

Ribe trebaju škrge da bi unijeli što u organizam?

Unos kisika je ključan za sve životinje. Dok ga mi udišemo plućima, ribe ga unose preko škrga.

Marsovska godina traje oko 687 zemaljskih dana, što znači da:

Zemaljska godina je vrijeme potrebno planeti Zemlji da napravi pun krug oko Sunca, i traje oko 365 zemaljskih dana. Budući da marsovska godina traje više zemaljskih dana, to znači da Marsu treba više vremena da napravi pun krug oko Sunca.

Stojite na vagi. Što će se dogoditi ako samo pažljivo odignete jednu nogu?

Vaša masa i težina (sila koja nastaje zbog gravitacijskog privlačenja) ostaje ista bez obzira kako stojite na vagi. Međutim, podizanjem jedne noge smanjujete površinu preko koje pritišćete površinu vage, pa se pritisak (sila po jedinici površine) na vagu povećava.

Napomena, 31.03. Naknadno sam shvatio da ovo pitanje nije dobro forumulirano, jer bi se treći odgovor mogao shvatiti tako da će odizanje noge povećati prosječan pritisak na cijeloj površini vage. U stvari, mislio sam na pritisak samo na kontaktnoj površini između vas i vage. Činilo se logičnim da se pod "pritisak na vagu" misli samo na pritisak stopala, ali to ipak nije bilo potpuno jasno. Tako da, ako ste odabrali "ništa od navedenog" misleći kako je prosječan pritisak na cijelu površinu vage ostao isti, možete mirne duše smatrati da vam je odgovor točan.

blog comments powered by Disqus