Nijanse sive

Vidite li polja označena slovima A i B na slici? Što vam se čini, da li su ta polja različite nijanse sive? Zanemarite na tren trodimenzionalni postav koji slika prikazuje i koncentrirajte se samo na boje i nijanse kako su prikazane na vašem ekranu. Da li su pikseli oko slova A tamnije nijanse nego oni oko slova B?

Desni dio slike (s valjkom) se može pomicati. Premjestite ga tako da desni dio polja B poravnate s lijevim dijelom polja A. Zatim desni dio polja A poravnajte s dijelom polja B.

Čudno, zar ne? Ja svaki put kad pogledam ovu sliku vidim kako je polje A tamnije—znatno tamnije—od polja B. Pa ipak se svaki put, i to koristeći različite metode uspoređivanja, uvjerim kako je polje A i polje B prikazano istom nijansom sive na monitoru.

Stvar je u tome da naš um rekonstruira trodimenzionalnu scenu koju "vidi", tako da prepozna da je dio ploče u "sjeni". Budući da su polja u sjeni tamnija nego što bi bila da su na svjetlu, on prilagođava naš doživljaj nijanse polja B da nam izgleda svjetlija nego što stvarno jest: naš mozak nam "pomaže" tako da doživljava nijansu koja je u sjeni da bude bliža nijansi koju bi vidjeli da valjak na baca sjenu.

Mislite da ste skužili kako se vaš vid tako spektakularno zblesi kod ove slike? Super. Pogledajte onda ovaj video koji prikazuje istu iluziju u obliku igrokaza — bez kompjuterski generirane grafike i bez video trikova. Da li znate kako su to izveli?

blog comments powered by Disqus