19.10.2011.

Prispodoba o homeopatiji*

Homeopatija i Znanost imaju drugačije viđenje ove slike. Tko je u pravu?

Homeopatija: Vodoravne crte na ovoj slici nisu ravne. Štoviše, način na koji su zakrivljene mijenja se ovisno o tome kako gledaš na sliku.

Znanost: Crte se savijaju ovisno o tome kako na njih gledaš? Ali to je obična slika, ona ne može znati kako je gledaš. To mi se ne zvuči uvjerljivo, morali bi odbaciti sve što znamo o fizici.

Homeopatija: Ne znam kako radi, samo znam da radi. Imam izjave milijuna ljudi da su te vodoravne crte savijene.

Znanost: (istražuje...) Evo, testirao sam tvoju teoriju. Ispostavilo se kako je to optička varka, tvoj um samo misli kako su crte savijene. Evo provjeri s ovim ravnalom, vidit ćeš da su ravne.

Homeopatija: Ti ne možeš objasniti sve. Što je s ljudskom dušom? S duhovnošću?

Znanost: Kakve to ima veze s ovim? Provjeri crte ravnalom, to je samo iluzija.

Pacijent: Hej ljudi, moja mačka je vidjela tu sliku i pogledala me onako, kao da kaže: "čovječe, baš su te crte neravne". Kako može biti iluzija ako djeluje na životinje?

Znanost: Kako to misliš? Ti interpretiraš njeno ponašanje prema onome što si sam umislio. Probaj s ravnalom, ono dokazuje da su crte ravne!

Homeopatija: Znam! Crte su ravne samo kad ih se testira na zakrivljenost, ali kad se ne testiraju onda su stvarno zakrivljene.

Znanost: To nije dokaz, samo se pokušavaš zaštititi od dokaza koji ti ne odgovaraju.

Homeopatija: Ma, ti si dio globalne zavjere koja nas želi uvjeriti kako su crte ravne!

Znanost: Molim?! Meni je svejedno jesu li neke crte ravne ili nisu. Samo želim znati istinu.

Pacijent: Čekajte malo, zar je to stvarno važno? Ja se slažem s Homeopatijom, ti se ne slažeš. Za mene, ove crte su savijene. Zar je stvarno važno ako nisu? U tome nema nikakvog zla.

Homeopatija: Tako je! Neka svatko odluči za sebe! Hej, ako želiš vidit stvarno dobre crte, trebao bi buljiti u sunce dvadesetak minuta.

Pacijent: Pa da znaš da hoću!

*Prijevod teksta Jakea Archibalda - jakearchibald.co.uk/homeopathy

blog comments powered by Disqus