Što se čita na Wikipediji?

Nedavno se engleska Wikipedija zamračila u znak protesta, što je cijeli svijet podsjetilo na njenu važnost. Tad je wikipedia.org bila peti sajt po prometu na cijelom Internetu, i daleko je najvažniji javni servis znanja. I to na praktički svim jezicima svijeta: verzija na hrvatskom jeziku postoji već deset godina i trenutno sadrži stotinjak tisuća članaka.

Taj događaj me potakao da pogledam koliko se čitaju članci koji imaju neke veze s ljudskim neznanjem, protu-znanjem, kontroverznim znanjem ili znanjem upitne kvalitete. Prokopao sam malo kategorije na HR wikipediji i pronašao neke relevantne: Alkemičari, Alternativna i tradicionalna medicina, Antropozofija, Astrologija, Astrolozi, Demoni, Demonologija, Ezoterija, Grimoriji, Inteligentni dizajn, Kriptozoologija, Kriptozoolozi, Misterije, New Age, Okultisti, Paranormalno, Proricanje, Pseudoznanost, Tajna društva, Tarot, Teorije zavjere, Ufologija. Preko njih se može doći do članaka koji su tako kategorizirani (nisam automatski ulazio u podkategorije); ukupno oko četiri stotine članaka.

Sirovi podaci o broju pristupa Wikipedijinim člancima su dostupni, ali relativno nepregledni. Jedan način da se prezentiraju ti podaci na pregledan način je kao oblak riječi (word cloud), koristeći alat wordle.net. S desne strane možete vidjeti primjer takvog oblaka s tisuću ključnih članaka engleske Wikipedije, gdje veličina slova otprilike odgovara broju HTTP zahtjeva za tom stranicom (tzv. hitova). Zahtjev obično znači da je čovjek otvorio taj članak u svom Web pregledniku (pageview), ali u isti broj ulaze i drugi zahtjevi koji su tehničke prirode: upiti od strane Internet programa, refresh stranice, preusmjeravanja i slično, tako da taj broj treba uzeti s oprezom.

Veličina slova odgovara medijanu dnevnog broja zahtjeva za tom stranicom, u tromjesečnom periodu kraja 2011./početka 2012. Medijan sam odabrao kao bolje mjerilo popularnosti stranice zbog vršaka uzrokovanim tzv. slashdot-efektom.

Dobro, dosta priče. Evo što sam dobio:

članci iz "ezo" kategorija na hrvatskom

Daleko najpopularniji je Horoskop sa medijanom od 267 zahtjeva za tim člankom po danu, a pojedini astrološki znakovi ga slijede u stopu. Ako isključimo astrologiju i astrologe iz popisa kategorija, te još izbacimo popularne članke koji su takvi pretežno iz drugih razloga: "Isaac Newton", "John F. Kennedy", "Slobodno zidarstvo" i "Ku Klux Klan", slabije posjećeni članci će više doći do izražaja:

članci na hrvatskoj Wikipediji, bez astrologije i nekih rubnih članaka

Potražio sam ekvivalentne članke na drugim wikipedijama preko međujezičnih poveznica. Budući da tamo nisam pretraživao sve članke u tim kategorijama, postoji velika mogućnost da sam preskočio neke relevantne i popularne teme. Ostavio sam astrološke kategorije, ali sam izbacio "Isaac Newton", "John F. Kennedy", "Ku Klux Klan" i "Jack Trbosjek", a kasnije još "Giordano Bruno", te "Salomon". Ostalo je još dosta "rubnih" ili "miješanih" članaka, ali mislim da sad ne iskrivljuju toliko sliku.

U svakom slučaju, evo kako izgleda oblak HR "ezoterije" na njima:

Srpsko-hrvatska

Postoji wikipedija na srpsko-hrvatskom jeziku, koja ima 50-ak tisuća članaka. Tu vodi članak homeopatija, čiji je medijan 30 zahtjeva na dan.

wikipedija na srpsko-hrvatskom jeziku

Bosanska

Wikipedija na bosanskom jeziku je nešto manja, sa 30-tisuća članaka. Najpopularniji iz ovog seta je—vrlo prikladno—članak o "bosanskim piramidama" (medijan 51 zahtjeva na dan).

Srpska

Wikipedija na srpskom jeziku je najveća u našoj jezičnoj regiji (150-ak tisuća članaka), ali je teže pratiti radi ćirilice — stoga sam nazive "preslovio" na latinicu. Tu vodi članak Slobodno zidarstvo, čiji je medijan 32 zahtjeva na dan.

Slovenska

Iako slovenski jezik nije toliko blizak hrvatskom, Wikipedija na slovenskom jeziku je zanimljiva jer je kulturološki slična, a veća je od one na hrvatskom (preko 130 tisuća članaka). I tamo je popularan članak o slobodnom zidarstvu (29 zahtjeva/dan).

Engleska

Zanimljivo je pogledati kako ti pojmovi kotiraju na daleko najvećoj wikipediji: onoj na engleskom jeziku. Ovdje se ističe članak Illuminati (čak 23 456 zahtjeva/dan):

Njemačka

Wikipedija na njemačkom jeziku je druga po veličini, sa preko milijun članaka. Ovdje je najposjećeniji članak o zodijaku (1 990 zahtjeva/dan):

Zaključci?

Wikipedije na jezicima naše regije su slabo posjećene u usporedbi s engleskom, tako da ni ti članci nemaju nekakav značajan promet — rijetki imaju preko tisuću hitova mjesečno. Pa ipak, mogu se primjetiti neki uzorci u popularnosti, makar je ova analiza preplitka da se iz nje mogu izvoditi bilo kakvi pametni zaključci. Osim možda jednog: Wikipedijini podaci, ako ih pažljivo prikupimo i dobro obradimo, mogu dati brz uvid u to što zanima ljude.

blog comments powered by Disqus