CC BY-SA vargas2040 Wikimedia Commons

19.1.2018.

Oprah 2020

Holivudske zvijezde i uglednici su glasno pljeskali na Golden Globe nagradama kad je komičar Seth Meyers provalio svoj poticaj predsjedničkoj kandidaturi Oprah Winfrey. Sve američke publikacije su počele brujiti o uzbudljivoj spekulaciji, iako Oprah nije direktno potvrdila da ima ikakvu namjeru ulaziti u političku arenu. Pojavile su se ankete po kojima Oprah pobjeđuje Trumpa u utrci za Bijelu kuću 2020. godine.

No, ideja o predsjednici Oprah nije nova. Čak ju je sam Trump zvao da mu bude potpredsjednica 1999. godine.

Što je Oprah učinila, kakva je to osoba da bi između stotine tisuća malih i velikih zvjezdica američke estrade zaslužila najviši politički status u svojoj zemlji, a vjerojatno i u svijetu? Politički se nikad nije profilirala. Ona je tek samostvorena milijarderka koja je postala omiljeno lice onih koji televiziju gledaju preko dana. Birala je koga će promovirati kroz svoje TV-priče i razgovore, i te priče su bile tako dobre da su je mase proglasile opinion-makerom za svoj život. Postala je sve popularnija zbog tog svojeg autoriteta, a autoritet je stekla zbog svoje popularnosti.

A ljudi, knjige i ideje koje je promovirala često su bili loši. Na primjer, Oprah je davala platformu protivnicima cijepljenja, prikazujući njihovu tadašnju zvijezdu Jenny McCarthy kao majku-ratnicu koja se suprotstavlja liječničkom establišmentu. Jedno vrijeme je čak pokušavala dobiti Jenny na svoj TV kanal. Jenny ju je odbila, i kaže kako je zbog te odluke strepila od Opre.

No drugi su prihvatili suradnju s Oprah. Prva čiju je karijeru lansirala i dalje producira je Dr. Phil, najbolje plaćen TV-voditelj na svijetu. Phil McGraw u stvari nije liječnik, iako je doktorirao na području psihologije. Bavi se isključivo svojom televizijskom karijerom, ali bilo je važno zadržati tu titulu u naslovu emisije, i dijeliti savjete ljudima kao da ste licencirani liječnik. Njegov show konstantno privlači kritike zbog na račun nestručnog, neetičkog i štetnog ponašanja (primjeri: New York Post, Scientific American, CFI).

Drugi doktor kojeg je Oprah stvorila je Dr. Oz, najtrofejniji dobitnik anti-nagrade Pigasus za varalicu i pseudoznanstvenika utjecaj organizacije James Randi Educational Foundation — dobio ju je 2009., 2010. i 2012. Njegove bombastične izjave o "čudesnim lijekovima" su ga dovele do toga da se trebao braniti na saslušanju u američkom Kongresu (ako već niste, pogledajte odličan prilog Johna Olivera na tu temu). 2014. godine British Medical Journal je objavio rezultate istraživanja utemeljenosti medicinskih savjeta koji se gledaocima dijele od strane doktora Oza i liječnika iz emisije "Doktori" (što je spin-off programa Dr. Phila). Prema njima, samo trećina preporuka iz šoua Dr. Oza je temeljena na uvjerljivim ili ponešto uvjerljivim znanstvenim dokazima.

Oprah je i sama odradila dozu promocije neutemeljenih znanstvenih tvrdnji. Za nju je najkarakterističnija jedna od pseudoznanstvenih ideja koju je popularizirala kroz duži period svoje karijere, a pogotovo u promociji filma i knjige pod nazivom The Secret — Tajna, autorice Rhonde Byrne. Vjerojatno ste već čuli za taj fenomen. Ako niste, na Internetu možete naći cijeli film relativno lako.

Nakon Opre, Tajna je postala nevjerojatno popularna po cijelom svijetu, posebice u Hrvatskoj. Urednik hrvatskog izdanja, Bruno Šimleša, kaže kako je “Tajna” 2008. bila najprodavanija knjiga u Hrvatskoj, ispred “Harryja Pottera”, “Da Vincijeva koda” i djela Paula Coelha. Interes ne posustaje, i deset godina nakon izdavanja na svakom koraku vidim reklame za tu knjigu, nalazim na popisima najčitanijih self-help naslova i čujem ljude koji se pozivaju na nju kao svoju životnu filozofiju.

Tajna je jedna od najzloćudnijih pseudoznanstvenih fenomena u zadnje vrijeme, osmišljena da zavede lakovjerne i nesretne. Pogledajte samo naslov. "Tajna" koju knjiga opisuje je ljubomorno čuvana od strane uspješnih, bogatih, sretnih ljudi. "Oni" ne žele da vi, obični ljudi, ostvarite svoje snove. Rhonda Byrne i Oprah su na vašoj strani. One nesebično pružaju ruku. One vas primaju u društvo uspješnih.

Znate li čime se bavila Rhonda Byrne dok je pisala Tajnu? Bila je TV producent. Znala je kako ispričati priču masama. Kao i Trump, Oprah i njeni doktori.

Televizija nije slučajno njihov medij. Kao što je pisao Neil Postman u knjizi Amusing Ourselves to Death, televizija kao forma nije namijenjena racionalnoj analizi, nego društvenom utjecaju. Oni ulazi ljudima u kuće, obraća im se na njihovom jeziku i najviše utječe upravo na one koji imaju najmanje vještina da se odupru manipulacijama.

Oprah je u mnogočemu suprotnost Trumpu: po porijeklu, boji kože, spolu. Možda je i emocionalno stabilnija, mudrija osoba. No pokazuje istu neodgovornost, sklonost prodavanju magle, beskrupuloznost. Manje je važno što će prodavati, važnije je da se to dobro prodaje. Oprah je stvorila svoje carstvo oko jedne jednostavne ideje: govoriti ljudima ono što žele čuti. Populizam ogoljen do svoje srži.

I to onaj koji se potpuno ograđuje od odgovornosti. Lijepo ušuškani u rubrici lifestyle takvi programi dijele savjete i formiraju stavove puno više ljudi nego što ih gleda znanstveno-obrazovni program. Kad se kalifornijski odbor psihologa sastao da procjeni prakticira li Dr. Phil psihološko savjetovanje bez dozvole, zaključili su da je ono što radi "više zabava." Dr. Oz se od optužbi grupe liječnika branio tvrdnjom da njegov show, iako pola naziva čini kratica za riječ "doktor", "nije medicinski show". Kad god zagusti, svi se oni pravdaju kako je sve to bila samo zabava, iako je svima jasno da njihova publika, svjesno ili nesvjesno, upija puno više.

Ako se sljedeći izbor za američkog predsjednika svede na borbu Opre i Trumpa, to će biti veliki udar na instituciju američke demokracije. Vjerojatno nikad neće doći do toga, ali sama činjenica da je u današnjem SAD-u Oprah tako dobro prihvaćena kao mogući predsjednički kandidat već govori jako puno.

blog comments powered by Disqus